OPRÅB

Opråb #5

Se mig! Hør os!
Det handler om at gøre opmærksom på sig selv, på sin situation og på de problematikker, der er aktuelle og på kanten. Det gælder både det personlige, politiske, systemkritiske, udadreagerende og inkluderende opråb.

Det personlige kommer ud af faren for at briste og miste sig selv, hvis ikke bladet løftes fra munden. At dele sine indre tanker (og psykoser) med verden. Det kan være som en tankestrøm, der vælter afsted, der er magtesløs og panikslagen. Men det personlige kan også være det selvsikre opråb, hvor man løfter sig selv op og gør opmærksom på sig selv. Et ’se mig’-opråb. Opråbet kan skrige mod samfundet og de normer og krav, det stiller til det enkelte individ. Hvis man ikke passer ind i kasser, er udenfor uddannelse, psykisk syg, misbruger eller lignende, kan man gennem hiphoppen få lov at råbe op og gøre opmærksom på sin situation.

Samfundet kan også blive råbt op af en flok, der udtrykker deres utilfredshed gennem hiphoppen. Der kan peges fingre, oplyses, og problemer kan italesættes. Der kan opfordres til ungdomsoprør og revolution, opfordres til at gå på gaden og protestere mod uretfærdighed og pege fingre af dobbeltmoralske magthavere.

Hiphoppen kan samle grupperinger og minoriteter i samfundet, så der kan ske forandring gennem italesættelse af dét, der ikke tidligere har været i fokus. Kunstnerne kan dermed lave et kollektivt opråb på vegne af dem, der ingen stemme har i den offentlige debat. Gennem opråbet skabes mulighed for at provokere refleksioner og reaktioner frem – og give mulighed for forandringer.

Udvalgte værker

Hvid Sjokolade

Rapnummer: Overload

Huskmitnavn-12

HuskMitNavn

Street Artist

vakili

Vakili

Rapnummer: Mit Folk

Sort Stue Recs.

Rapkollektiv

Spytbakken-6-1120x600

Trepac & SuparDejen

Rapnummer: Ægte Genkender Ægte

gadebrænder

Klumben & Raske Penge

Rapnummer: Gadebrænder

hvad ka jeg bli

Hvid Sjokolade

Rapnummer: Hvad Kan Jeg Bli’e

sarahauge

Sara Hauge

Poetry slam: Gækkebrev til kommunen

BobbyShamsBLÅ

Bobby Shams

Rapnummer: Blå